Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce

Gruszki pod migdałową kruszonką

Składniki: 6 gruszek 1 szkl. mąki 1 szkl. płatków migdałowych cynamon ½ szkl. cukru 150 g masła masło do formy Sposób wykonania: Obrane gruszki pokroić w plastry, które ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Następnie płatki, mąkę, masło, cukier oraz cynamon wymieszać ze sobą. Rozkruszać ciasto nad plastrami gruszek aby pokryły się równomiernie kruszonką. Wstawić do…

Banany w karmelu

Składniki: 4 banany 3 łyżki cukru sok z 2 pomarańczy sok z ½ cytryny 3 łyżki masła Sposób wykonania: Cukier przesmażyć na patelni, gdy się zazłoci wlać sok z cytryny z i pomarańczy. Wrzucić jeszcze masło i cały czas mieszając aż całość zgęstnieje. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół po czym dodać do karmelu.…

Banany w mleczku kokosowym

Składniki: 6 bananów 125 ml śmietanki 750 ml mleczka kokosowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Mleczko kokosowe zagotować. W między czasie obrać banany i pokroić je na kawałki po czym wrzucić do mleczka. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż banany zmiękną, wówczas dodać cukier i sól do smaku. Gotować jeszcze aż…

Mango w syropie

Składniki: 2 owoce mango 1 szkl. wody 1/2 skl. cukru sok z 1 limetki 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu Sposób wykonania; Z wanilii nożykiem wydobyć ze środka miąższ po czym przełożyć go do rondelka. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz mango. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.…

Mango z rodzynkami

Składniki: 1 ½ kg owoców mango 400 g rodzynek 2 łyżki startego imbiru 1 papryczka chili ½ szkl. octu ryżowego 1 główka czosnku 150 g brązowego cukru sól Sposób wykonania: Obrane mango pokroić na kawałki po czym wrzucić do rondelka. Dodać posiekany czosnek, startu imbir, cukier, rodzynki, ocet oraz posiekaną papryczkę. Całość wymieszać i dusić…