Składniki: 6 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 4 łyżki masła 5 łyżek cukru 1 cytryna szczypta cynamonu ¼ szklanki wody ¼ szklanki białego słodkiego wina Sposób przyrządzenia: W rondlu rozpuścić masło, dodać cukier i cynamon, wymieszać, podgrzewać aż zawartość rondla nabierze złotego koloru. Dodać wodę, wino, sok z połowy cytryny j jabłka. Gotować stale mieszając…
Kategoria: Owoce
Jabłka
Jabłka zapiekane z morelowo bananowym farszem
by Danuta Krasińska • • 0 Comments
Składniki: 6 wydrążonych jabłek 2 obrane pokrojone w drobną kostkę banany 6 łyżek dżemu morelowego lub wiśniowego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka rumu Sposób przyrządzenia: Banany, dżem i rum wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić jabłka, przykryć odciętą „czapeczką”. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż skórka jabłka zacznie pękać, posypać…
Śliwki
Śliwy pieczone z farszem mięsnym
by Karolina Jeż • • 0 Comments
Składniki: 8 dużych twardych śliw przekrojonych na połówki Farsz: 20 dkg drobno posiekanego mięsa z pieczonej kaczki 10 dkg tartego, żółtego sera 3 łyżki majonezu pieprz, papryka, sól Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Składniki farszu dokładnie wymieszać. W każdej połówce śliwki umieścić farsz. Tak przygotowane śliwy zapiec w…
Śliwki
Śliwy zapiekane z ziarnami
by Mateusz Kępiński • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dojrzałych, twardych, dużych śliw 2 łyżki posiekanych pestek dyni 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 3 łyżki miodu Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Rozdrobnione pestki, słonecznik i orzechy wymieszać z miodem. W każdej połówce śliwki umieścić nasiona wymieszane z miodem. Piec 30…
Owoce
Wiśnie zapieczone pod słodką kołderką
by Olek Biegański • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych, dorodnych wiśni 30 dkg cukru pudru 2 biała jaj 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: W odpowiednio dużym rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, dodać 20 dkg cukru, gotować aż się rozpuści, a syrop zredukuje swoją objętość o połowę. Z umytych i osuszonych wiśni usunąć pestki, owoce dodać do syropu chwilę jeszcze gotować.…