Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 1, 5 l miodu Sposób wykonania: Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym zalać je wodą oraz miodem. Gotować na małym ogniu do miękkości po czym odcedzić je i posypać cukrem. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. W syropie gotować kolejne partie…
Kategoria: Owoce
Owoce
Nektarynki w aromatycznym syropie
by Grażyna Kisielewska • • 0 Comments
Gruszki
Cynamonowe gruszki
by Hanna Szumska • • 0 Comments
Składniki: 4 przekrojone na połowę gruszki, bez gniazd nasiennych 4 łyżki masła 4 łyżki cukru szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cynamonem, lekko podgrzać. Gdy masło z dodatkami się rozpuści posmarować je dokładnie masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż zaczną się…
Gruszki
Gruszki w czerwonym winie
by Dominika Hofman • • 0 Comments
Składniki: 8 obranych ze skóry gruszek 3 szklanki cukru 5 goździków kilka ziaren czarnego pieprzu 4 szklanki czerwonego, słodkiego wina Sposób przyrządzenia: Gruszki umieścić w rondlu, dodać wino i pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 20 – 30 minut. Po tym czasie gruszki wyjąć łyżką cedzakową, mocno schłodzić. Pozostały w rondlu syrop…
Gruszki
Gruszki z orzechami i miodem
by Julia Jach • • 0 Comments
Składniki: 4 obrane, przekrojone na połowę, pozbawione gniazd nasiennych gruszki 8 orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rumu szczypta imbiru w proszku Sposób przyrządzenia: Orzechy obrać, drobno posiekać dużym nożem, dodać miód i imbir, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką napełnić wgłębienie po gniazdach nasiennych. Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia, skropić rumem, ewentualnie oprószyć…