Składniki: 1 awokado sok z ½ cytryny 2 łyżki śmietany 2 łyżki sosu chrzanowego szczypta cukru czarny lub czerwony kawior listki natki pietruszki plasterek cytryny sól pieprz Sposób wykonania:Awokado przekroić wzdłuż na pół po czym delikatnie wydrążyć miąższ, który skropić sokiem z cytryny.Następnie dodać do miąższu śmietanę oraz sos chrzanowy i całość dokładnie zmiksować i…
Kategoria: Awokado
Awokado
Topolowe avocado
by magwoj3 • • 0 Comments
Podaje przepis na topolowe avocado które zostały eksperymentalnie przyrządzone i smakują rewelacyjnie. Składniki: dwa średnio miękkie avocado dwa jajka mleko trochę soli i pieprzu olej (do smażenia) Sposób przyrządzenia: Avocado obrać ze skórki i pokroić w plasterki (ok. 1 cm szerokie). W miseczce rozbić jajka z odrobina mleka, szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dodać…
Awokado
Owoce egzotyczne w kuchni – Avocado
by Redakcja • • 0 Comments
Smaczliwka, awokado – wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. Awokado można podawać jako połówkę owocu z dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu. Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
Osoby zainteresowane hodowlą awokado z pestki polecam: http://mirrors.sinuspl.net/www.kuchnia.3miasto.pl/6899.htm
Awokado
Avocado
by Aneritte • • 3 komentarze
Avocado owoc prawie bez smaku, który zrobił furorę na świecie – idealny do inwencji kulinarnej. Kiedyś karmili tym bydło, teraz bardzo drogi i sprzedawany na sztuki i trudno juz znaleźć po $1 za sztukę. Często jest po $1,5 do $3 – $4 za sztukę. Są różne gatunki avocado, jeden z najlepszych jest „hass”. Jest dużo…