Smaczliwka, awokado – wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. Awokado można podawać jako połówkę owocu z dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu. Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
Osoby zainteresowane hodowlą awokado z pestki polecam: http://mirrors.sinuspl.net/www.kuchnia.3miasto.pl/6899.htm
Papryka nadziewana farszem z awokado
Składniki:
50 dkg wołowiny lub mięsa drobiowego
5 owoców awokado
10 opieczonych w piekarniku papryk
½ szklanki ugotowanego ryżu
1 szklanka tartego żółtego sera
1 szklanka sosu pomidorowego
1 pokrojona w kostkę cebula
oregano
sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:
Miąższ owoców zmiksować, wymieszać z pokrojonym drobno lub zmielonym upieczonym mięsem. Dodać przyprawy do smaku, połowę soku pomidorowego, pokrojoną w kostkę cebulę zeszkloną na odrobinie masła. Tak przygotowanym farszem napełnić opieczone i oczyszczone papryki. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą, pozostałym sosem pomidorowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C i zapiekać potrawę przez około 2 godziny. Przed końcem zapiekania obsypać tartym serem. Znakomite zarówno na zimno jak i na ciepło.
Sałatka z awokado i łososia
Składniki:
20 dkg wędzonego łososia
2 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
2 pokrojone w kostkę dymki
2 łyżki majonezu
koperek
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
1 łyżeczka oliwy
sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżeczką i pokroić w kostkę. Natychmiast w miseczce skropić go sokiem z cytryny aby nie czerniał. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę, seler naciowy obrać z włóknistych skórek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę dymkę, paprykę i seler naciowy, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć z oliwy. Łososia pokroić w kostkę, dodać zeszklone na oliwie składniki i awokado, przyprawić. Dodać posiekany drobno koperek i majonez, dokładnie, delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełnić „łódeczki” ze skóry pozostałej z awokado. Obsypać posiekanym koperkiem.
Sałatka z awokado i truskawek
Składniki:
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny
10 przekrojonych na połowę lub ćwiartki truskawek
zielona sałata
½ szklanki posiekanych ulubionych orzechów
Dresing:
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka octu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Dokładnie zmiksować cukier, oliwę, miód, ocet i sok z cytryny. W miseczce wymieszać awokado i truskawki, polać przygotowanym dresingiem. Salaterkę wyłożyć listkami sałaty, nałożyć nań przygotowaną sałatkę, obficie posypać posiekanymi orzechami. Przed podaniem schłodzić.
Sałatka z awokado i pomidorów
Składniki:
2 duże dojrzałe awokado
2 duze pomidory pokrojone w grubą kostkę
1 grubo pokrojona marynowana papryka
1 łyżka pokrojonej w grubą kostkę czerwonej cebuli
Sposób przyrządzenia:
Pomidory obsączyć z nadmiaru soku. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić go w grubą kostkę o wielkości kostki pomidorów, skropić sokiem z cytryny. Dodać pozostałe składniki, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Przed podaniem skropić octem balsamicznym.
Sałatka z awokado i paluszków krabowych
Składniki:
2 dojrzałe awokado
25 dkg paluszków krabowych
3 łyżki sosu winegret
2 łodygo selera naciowego
3 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
majonez
posiekany koperek
Sposób przyrządzenia:
Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżeczką i pokroić w kostkę. Natychmiast w miseczce skropić go sosem winegret aby nie czerniał. Paluszki krabowe przelać na sicię wrzątkiem, obsączyć, pokroić w kostkę. Seler naciowy obrać z włókniny, pokroić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Podawać w miseczkach ze skóry awokado lub w salaterce wyłożonej liśćmi sałaty.