Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Durian

Durian, rościan. Pochodzi z Indonezji ale uprawiany w większości krajów południowo-wschodniej Azji. Występuje również w Malezji, Tajlandii, Kambodży i w wielu innych. Rodzaj liczy ok. 30 gatunków, z czego przynajmniej 9 wytwarza jadalne owoce.
Charakterystyka
Owoc ma kształt owalny, do 40 cm długości i wadze do 4 kg, pokryty zieloną grubą skórką z kolcami. Charakterystyczny jest niezwykle intensywny zapach i wykwintny smak. Wewnątrz zielonego, czasem przechodzącego w czerwień, owocu znajduje się kremowy jasny miąższ, który w krajach Azji uchodzi za wyjątkowy przysmak. Sprzedawany jest na ulicznych bazarach, gdzie jest również najczęściej na miejscu zjadany. W przypadku pobrudzenia ubrania jego ostry, odurzający  zapach pozostaje jeszcze przez wiele godzin i z tego powodu nie wolno go spożywać w pomieszczeniach publicznych czy środkach komunikacji miejskiej. Owoc rośnie na wysokich drzewach, osiągających nawet do 40 m.
Zastosowanie
Durian wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni gdzie oprócz spożywania na surowo jest również gotowany i smażony. Przyrządza się z niego pastę, lody, a także rodzaj szejka o smaku duriana, przyrządzany na bazie mleczka kokosowego.

2 comments for “Owoce egzotyczne – Durian

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *