Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Salak

Salak jest gatunkiem palmy z rodziny Arekowatych występującym w Indonezji i Malezji. Palma ma krótką łodygę oraz liście o długości dochodzącej do 6 metrów. Owoc Salaka rośnie w kiści przy podstawie palmy – jest mniej więcej rozmiaru i kształtu dojrzałej figi, ma około 10 cm długości i 8 cm średnicy i wydłużony kształt i szpiczasty koniec. Niejadalna skórka koloru brązowego jest pokryta drobnymi twardymi łuskami przypominając skórę węża. W białym jadalnym miąższu znajduje się duża brązowa pestka. Smak jest słodki i kwaskowaty, jednak jabłko podobna struktura może się różnić: od bardzo suchej i kruchej do zdecydowanie wilgotnej i chrupiącej. Salakami żywią się tradycyjnie pielgrzymi z południowo – wschodniej Azji udający się do Mekki. Jadalny jest miąższ dojrzałych owoców salaka.  W takich owocach pokryta łuskami skórka jest łamliwa i można ją bez trudu oddzielić od miąższu. Dojrzałe owoce przechowuje się przez dłuższy czas w wodnym roztworze soli i cukru, natomiast niedojrzałe wkłada się do octu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *