Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Fleszowiec

Flaszowiec miękkociernisty, guanábana – małe drzewo, dorastające do 5 m wysokości, przystosowane do typowo gorącego klimatu. Kwitnie przez cały rok, a jadalne owoce dojrzewają w każdym miesiącu. Są one duże, o wadze do 3 kg, nerkowatego kształtu, pokryte zieloną skórką. Miąższ jest śnieżnobiały, niejednolity, zawiera ciągnące się pasma delikatnej tkanki, z licznymi czarnymi nasionami. Smak bardzo oryginalny, słodkawo-kwaśny, przypominający krem poziomkowo-ananasowy. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Antyli. Głównym rejonem uprawy jest Ameryka Środkowa.
Zastosowanie
Owoce spożywa się na surowo. Służą też do sporządzania orzeźwiającego napoju wieloowocowego, lodów, sałatek owocowych i deserów, a także przetworów. Kora ma właściwości antybakteryjne i przeciw  wrzodowe. Owoce wzmagają wydzielanie mleka u matek karmiących. Wykorzystuje się je jako przyprawę do lodów oraz na orzeźwiające soki i w preparatach odstraszających insekty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *