Składniki:
- homar min. ½ na osobę
- szklanka białego wytrawnego wina
- cytryny
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 kostka masła
- 4 ząbki czosnku
- koper
Składniki: odwłoki średnich krewetek 1 duży brokuł sok z cytryny łyżka konserwowanego zielonego groszku szczypta bazylii, oregano, kolendry sól Sos pieprzowy: 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka rosołu 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować sos pieprzowy. W rondelku podsmażamy na olej pieprz zielony, dodajemy…
Langustynka – osiąga długość do 20 cm. Jego różowożółty pancerz nie zmienia barwy podczas gotowania. Do jedzenia nadaje się tylko mięso z ogona. Po ugotowaniu widoczne są na nim różowe prążki. Homarce są rzadziej odławiane, niż inne frutti di mare i bardzo wysoko cenione. Można je gotować, smażyć albo piec. Podaje się je w…