Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce morza

Owoce morza

Kolekcja przepisów na owoce moża: krewetki, małże, kalmary, oośmiornice, mule i inne 

Sałatka z ośmiornicą (salata od hobotnicy)

Coś dla miłośników owoców morza i kuchni śródziemnomorskiej. Przepis przywiozłem z Chorwacji gdzie mam znajomego kucharza i bardzo mu dziękuję za pomoc.Do zrobienia sałatki użyjemy mrożonej ośmiornicy dostępnej w hipermarketach. Składniki: 2 mrożone ośmiornice /ok. 0.5 kg jedna/ 4 średniej wielkości ziemniaki 1 główka sałaty lodowej 2-3 pomidory 1 duża cebula 4 cytryny 4-5 ząbków…

Mule w sosie maślanym

Składniki: 50 dkg małży ogórek  1/2 kostki dobrego masła 2 ząbki czosnku  natka pietruszki 3 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Małże piec w nagrzanym piekarniku 10-15 min. Ogórka pokroić w drobną zapałkę. Natkę pietruszki posiekać. Wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Musze małży otworzyć,…

Krewetki z papają

Cykl – przepisy mistrzów Składniki: Krewetki 20×16 – 5 szt. Papaja – ¼ szt. Czosnek – 1 ząbek Świeży imbir Cytryna Zioła Oregano/kolendra Sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Krewetki podsmażyć na oleju ze świeżym imbirem. Czosnek skropić cytryną. W czasie smażenia dodać papaję. Podawać ze świeżym ryżem. Autor: Jacek Szczepański

Ostrygi

Po umyciu ostryg, otworzyć je ostrym nożem i oczyścić pędzelkiem, umaczanym w słonej wodzie, z obłamków i łupin, powstających skutkiem ich otwierania. Trzeba uważać, żeby woda, znajdująca się w ostrygach, nie wyciekła. Poukładać je na talerzu i ubrać pokrajaną w kwaterki cytryną. Ostrygi można poznać czy są świeże po klarowności i po wodzie, która przy świeżych się znajduje.