Składniki: 500 g świeżych omułków 7 łyżek wytrawnego białego wina 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 150 g okruchów miąższu białego pieczywa garść posiekanej natki pietruszki sok z 1cytryny 2 łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Mule oczyścić, usuwając uszkodzone i otwarte. Następnie zalać je winem, wrzucić czosnek i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około…
Kategoria: Owoce morza
Krewetki
Krewetki z jajkiem
by Alina Rydz • • 0 Comments
Składniki: 8 krewetek 4 jajka 1 cebula 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka wina ryżowego 1 łyżeczka soli olej arachidowy Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z imbirem po czym obtoczyć w niej krewetki z obranymi skorupkami. Następnie olej razem z winem rozgrzać po czym wrzucić na nie krewetki. Trzymać na ogniu około…
Krewetki
Krewetki po pekińsku
by Donata Suwała • • 0 Comments
Składniki: 8 usmażonych krewetek królewskich 2 ząbki czosnku 1 szkl. bulionu 2 łyżki wina ryżowego 1 łyżeczka mielonego imbiru olej arachidowy Sposób wykonania: W woku podsmażyć rozgnieciony czosnek ora imbir, po czym wlać bulion oraz wino. Całość wymieszać i trzymać na ogniu do zgęstnienia, wówczas dodać krewetki. Wymieszać i gotować jeszcze około 1 minuty.
Owoce morza
Przegrzebki z selerem naciowym
by Aleksandra Piwko • • 0 Comments
Składniki: 12 przegrzebków bez muszli 150 g selera naciowego 1 szalotka 150 ml bulionu z ryby 2 łyżki oleju sezamowego 2 kawałki imbiru 2 łyżeczki wina ryżowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól Sposób wykonania: Przegrzebki wrzucić do gorącego bulionu i gotować około 30 minut. W między czasie na rozgrzanym oleju przesmażyć seler pokrojony na kawałki,…
Raki
Raki gotowane
by Małgorzata Wójcik • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek koperku sól 12 raków Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić, dodać do nich koperek i zalać całość osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia. Do gorącej wody wrzucić raki i ponownie zagotować, wówczas garnek przykryć i odstawić na 8 minut. Po tym czasie raki wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętych…