Składniki:
- 1 kg kalmarów
- 2 cytryny
- 2 szklanki mąki
- olej, sól, pieprz do smaku
Składniki: 600 g sprawionych ośmiornic 1 pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Ośmiornice pokroić na kawałki, które ułożyć na foli aluminiowej posmarowanej oliwą. Grillować na rozgrzanym ruszcie około 5 minut. W trakcie pieczenia smarować oliwą. Przed podaniem ośmiornicę skropić sokiem cytryny…
Składniki: 16 ostryg 250 g botwiny 1 pęczek cebulki dymki 3 ząbki czosnku 300 g masła 4 łyżki bulionu sól pieprz 3 żółtka 125 ml wytrawnego białego wina 2 gałązki estragonu 2 gałązki trybuli Sposób wykonania: Posiekana dymkę i czosnek przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła, wówczas dodać posiekaną botwinę i dusić przez kilka minut.…