Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostrygi zapiekane z botwiną

Składniki:

  • 16 ostryg
  • 250 g botwiny
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g masła
  • 4 łyżki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 3 żółtka
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 2 gałązki estragonu
  • 2 gałązki trybuli

    Sposób wykonania:
    Posiekana dymkę i czosnek przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła, wówczas dodać posiekaną botwinę i dusić przez kilka minut.
    Następnie wlać bulion, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.
    W między czasie żółtka ubić z dodatkiem wina w gorącej kąpieli.
    W trakcie ubijania dodać 250 g masła w płatkach oraz posiekane zioła.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Ostrygi otworzyć wyjąć mięso, muszle odłożyć.
    Botwinę przełożyć do muszki a na niej ułożyć mięso ostryg, zalać całość sosem i grillować, aż sos stanie się lekko brązowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *