Składniki: 12 oczyszczonych krewetek królewskich 4 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 3 cm korzenia imbiru 3 pomarańcze 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 10 ziaren pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki Sposób wykonania: Sok wycisnąć z pomarańczy po czym wymieszać go z winem i miodem, dodać posiekany imbir,…
Kategoria: Owoce morza
Owoce morza
Ostrygi z grilla
by Karolina P • • 0 Comments
Składniki: 4 ostrygi 2 gałązki koperku 3 łyżki gotowego sosu holenderskiego 3 łyżki płatków kukurydzianych 10 dag roszponki 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sherry 2 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Ostrygi otworzyć po czym skropić je sokiem z cytryny, wówczas polać jeszcze sosem holenderskim i posypać płatkami kukurydzianymi. Następie zapiec ostrygi na grillu.…
Krewetki
Krewetki w ziołach
by Zosia • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie mrożonych krewetek 4 łyżki oleju 1 cytryna 3 ząbki czosnku mieszanka świeżych lub suszonych ziół sól pieprz Sposób wykonania: Krewetki smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 min. często mieszając. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz rozgniecionym czosnkiem, wówczas posypać krewetki ziołami. Całość dokładnie wymieszać. Przepis został nadesłany na…
Kalmary
Kalmary w szpinaku z ricottą
by Zbyszek • • 0 Comments
Składniki: • 4 kalmary • 1 dag szpinaku • 15 dag ricotty • 2 cebule • 20 dag pomidorów z puszki • 100 ml bulionu • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki bułki tartej • 4 łyżki oliwy • sól • pieprz Sposób wykonania: Szpinak lekko obgotować w wodzie po czym odsączyć i posiekać. Następnie…
Krewetki
Przysmak z krewetek i pieczarek
by Jola J • • 0 Comments
Składniki: 20 dag pieczarek 2 dymki 10 dag mrożonych krewetek 2 pomidory kilka liści sałaty sok z 1 cytryny 1 szkl. majonezu ¼ szkl. oliwy ¼ szkl. octu winnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka mielone papryki ¼ łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do majonezu dodać oliwę, ocet, mieloną paprykę, cukier puder…