Składniki:
- 12 oczyszczonych krewetek królewskich
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 pomarańcze
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób wykonania:
- Sok wycisnąć z pomarańczy po czym wymieszać go z winem i miodem, dodać posiekany imbir, czosnek, paprykę oraz utuczony w moździerzu pieprz.
Powstałą marynatą zlać krewetki i wstawić do lodówki na 3 godz.
W między czasie pokroić seler na kawałki.
Następnie krewetki wyjąć z zalewy a włożyć do niej kawałki selera, odstawić na kilka minut.
Po chwili nabijać na wykałaczki krewetki i kawałki selera.
Piec na ruszcie ok. 6-8 min.
Natomiast marynatę zagotować, wówczas dodać do niej mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną 3 łyżkami wody, dokładnie wymieszać ponownie zagotować.
Powstałym sosem polać szaszłyki przed podaniem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Viktorię