Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 2 dymki
- 10 dag mrożonych krewetek
- 2 pomidory
- kilka liści sałaty
- sok z 1 cytryny
- 1 szkl. majonezu
- ¼ szkl. oliwy
- ¼ szkl. octu winnego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka mielone papryki
- ¼ łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
- Do majonezu dodać oliwę, ocet, mieloną paprykę, cukier puder oraz czosnek roztarty z solą.
Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
W między czasie obrać pieczarki i pokroić je w plasterki, które skropić sokiem z cytryny.
Następnie krewetki sparzyć wrzątkiem, dymki posiekać a pomidory pokroić ósemki.
Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty na nich rozłożyć pieczarki, potem krewetki i całość polać dużą ilością sosu.
Samą górę posypać jeszcze dymką i udekorować pomidorem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J