Składniki:
- 5 kg wędzonej szynki z udźca
- goździki
Glazura:
- ¾ szkl. brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1/3 szkl. marmolady imbirowej
Składniki: 2 kg mięsa z udźca wieprzowego 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym. Tak przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone mięso odstawić na około 1 godzinę do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, polać odrobiną…
Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 2 marchewki ½ l bulionu ½ l wytrawnego białego wina 10 ziaren białego pieprzu 1 listek laurowy 25 dag gotowanej szynki 2 pęczki natki pietruszki 10 łyżeczek żelatyny Sposób wykonania: Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki (marchewki pozostawić w całości). Zaleć je bulionem oraz 250 ml wina. Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz…