Składniki: 1,5 kg schabu 30 dag polędwicy wieprzowej 3 łyżeczki Vegety sól 3 ząbki czosnku 2,5 łyżki majeranku 1 łyżka miodu 3 łyżki żurawiny Sposób wykonania: Schab rozbić na płat, który posmarować żurawiną oraz natrzeć czosnkiem i majerankiem, wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. W między czasie schab natrzeć miodem, ząbkiem czosnku, majerankiem, sola ora…
Kategoria: Schab
Schab
Schab w cieście francuskim
by Urszula Kura • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg schabu bez kości 50 dkg mrożonego ciasta francuskiego 5 suszonych moreli 1 mała puszka pasztetu drobiowego 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim plastry mięsa. Morele posiekać w cieniutkie paseczki. Na rozłożonych plastrach ciasta…
Schab
Glazurowany, pieczony schab z kością
by Judyta Kobylarz • • 0 Comments
Składniki: 2 kg schabu środkowego z kością Glazura: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki pikantnego keczupu ½ szklanki suszonych moreli lub śliwek Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem przypraw, włożyć do niego w całości mięso, gotować 45 minut. Obgotowane mięso wyłożyć na półmisek. Przygotować glazurę. Wszystkie składniki glazury zmiksować. Mięso…
Schab
Rolada ze schabu z pieczarkami i orzechami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 20 dkg wędzonego boczku 1 duża cebula 12 średnich pieczarek 3 łyżki siekanych orzechów nerkowca 2-3 łyżki ziaren pieprzu, czerwony i zielony 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Schab przeciąć wzdłuż tak aby powstał prostokąt, rozbić tłuczkiem ,posolić. Pieczarki, cebulę i boczek posiekać. Na patelni…
Schab
Pieczony schab ze śliwkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg schabu bez kości 20 dkg suszonych śliwek majeranek czosnek tłuszcz do smażenia mąka do oprószenia sól, odrobina czerwonego wina Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osączyć na papierowym ręczniku. W schabie zrobić podłużny otwór i powciskać do niego śliwki. Mięso posolić, oprószyć mąką i włożyć do brytfanny, przesmażyć dokładnie każdej strony. Podlać wodą, dodać…