Składniki: 4 kolety schabowe mąka tłuszcz Marynata: 300 ml jogurtu naturalnego ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 6 ziarenek pieprzu łyżka koncentratu pomidorowego starta skórka z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki podane na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…
Kategoria: Schab
Schab
Ciasteczka ze schabu
by Kornelia Nowara • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu olej 3 łyżki ziaren sezamu sól sok z cytryny pieprz białko natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które oprószyć solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju po czym je wyjąć z patelni i foremkami wyciąć ciasteczka. Ciasteczka namoczyć najpierw w roztrzepanym białku a potem…
Schab
Pieczeń schabowa z sosem śmietanowym
by Alina Chwiałkowska • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg schabu kostka smalcu 4 cebule 3 łyżki maki 375 ml śmietany 30% sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które obsmażyć na rozgrzanym smalcu po czym dodać posiekaną cebulę i dusić do miękkości. Następnie wlać wodę aby sięgała do połowy garnka i doprawić do smaku solą. Gotować pod przykryciem około 1,…
Schab
Schab w sosie serowym z pieczarkami
by Sonia Hetman • • 0 Comments
Składniki: 4 kotlety schabowe mąka 10 dag żółtego sera 4 ząbki czosnku ½ l bulionu ½ szkl. śmietany 25 dag pieczarek olej sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety lekko rozbić tłuczkiem po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąką i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone kotlet przełożyć do garnka i podlać bulionem. Dodać do nich pieczarki…
Schab
Schab w czerwonym winie
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 8 plastrów schabu 200 k kwaśnej śmietany ½ czerwonego półwytrawnego wina 5 ząbków czosnku sól pieprz olej Sposób wykonania: Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć sola oraz pieprzem. Następnie ząbki czosnku podgrzać na rozgrzanym oleju po czym ułożyć plastry schabu. Trzymać na ogniu około 3 minut. Po tym czasie wlać wino i gotować…