Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Schab

Wielkanocny schab na zimno w pomidorowej skórce

Składniki: 2 kg schab 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso obrać z błon, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce, wymieszać s Olą i pieprzem i tą pastą natrzeć starannie mięso. Zawinąć w…

Schab w bekonie

Składniki: kotlety schabowe o grubości około 2, 5 cm bekon lub boczek w plastrach keczup pikantny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kotletom wyciętym ze schabu nadać kolisty kształt. Brzegi ponacinać ostrym nożem aby się nie zdeformowały podczas obróbki cieplnej. Lekko rozbić dłonią, brzegi opasać plastrami bekonu który przypinamy wykałaczkami lub obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Przyprawiamy solą…

Schab glazurowany

Składniki: 1 kg schabu 2 łyżki goździków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru pudru 2 kwaśne jabłka 10 dkg śliwek bez pestek 1 łyżka powideł śliwkowych ½ szklanki białego wina 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, czarny pieprz 2 kostki rosołowe Sposób przyrządzenia: Umyty o osuszony schab natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka…

Schab wielkanocny na zimno

Składniki: 2 kg schabu bez kości nać kolendry ( stosować z umiarem) 2 ząbki czosnku oliwa mleko sól, pieprz Marynata: 1 szklanka octu 10 % 4 szklanek wody kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny ziarnisty liście laurowe Sposób przyrządzenia Marynata: Wszystkie składniki zalewy zagotować, odstawić do ochłodzenia. Schab: Mięso oczyścić z błon, opłukać i osączyć.…

Schab z jabłkami w cieście francuskim

Składniki: 1 kg schabu 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz bułka tarta Farsz: 4 kwaśne jabłka majeranek sól, pieprz Ciasto francuskie: 25 dkg masła 25 dkg mąki 1 szklanki wody szczypta soli lub 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego Sposób przyrządzenia Ciasto francuskie: Z przesianej mąki, soli i wody gładki ciasto, owinąć w folię,…