Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Schab

Schab w sosie sojowym

Składniki: 80 dag schabu środkowego b/k sos sojowo-grzybowy 2 ząbki czosnku liść laurowy kostka rosołowa "bulion" sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Schab pokroić w plastry ok 1 cm, zagotować pół rondelka wody, dodać kostkę rosołową i liść laurowy, dodać sos sojowy wg uznania (powinien być ciemny),wrzucić mięso, gotować aż będzie miękkie, na sam…

Schab w kapuście po góralsku

Składniki: 40 dag schabu 50 dag kapusty kwaszonej 3 dag smalcu 15 dag cebuli, 1/2szklanki śmietany 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku sól,  czerwona sproszkowana papryka Sposób przyrządzenia: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na porcje, nie usuwając kości. Przygotowane kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką (pół łyżki), obrumienić na rozgrzanym tłuszczu i oprószyć papryką. Cebulę obrać,…

Schab pieczony w ciemnym piwie

  Składniki: 80 dag schabu środkowego sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 kostki bulionowej 3/4 szklanki ciemnego piwa 2 łyżki margaryny 1/2 łyżeczki rozmarynu 12 dag łuskanych orzechów włoskich 1/3 szklanki śmietanki Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, obwiązać grubą nitką, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 min. Czosnek obrać, posiekać. Kostkę bulionowa rozpuścić w…

Schab szpikowany czosnkiem i pieprzem

Składniki: 2 kg schabu środkowego 20 ząbków czosnku 20 ziaren pieprzy masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem nacinać głęboko i w powstałe otwory wkładać ząbki czosnku i ziarna pieprzu. Po naszpikowaniu mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schab nasmarować masłem i piec schab…

Schab po piekarsku

Składniki: 1 kg schabu 4 cebule 1 kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą włożyć do brytfanny i piec w mocno nagrzanym piekarniku podlewając sosem spod pieczeni. Po ok. 30 min. obsypać mięso obraną i drobno posiekaną cebulą., podlać wodą i dodać obrane i pokrojone na grube…