Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Schab

Schabik pachnący ziołami

Składniki: 1 kg schabu z kością 3 łyżki dobrej musztardy 1 cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane bazylia, tymianek, nasiona selera, pieprz kajeński sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso, natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Zioła, pieprz kajeński, cebulę i czosnek wymieszać.  Mięso dokładnie nasmarować…

Włoska rolada ze schabu

Składniki:

    • 2,5 kg grubego schabu
    • 1 żółtko jaja
    • sól, pieprz
  • Farsz:

    • 6 ugotowanych na twardo jaj
    • 4 duże plastry salami (Genueńskie) lub więcej o mniejszej średnicy
    • 4 plastry pastrami (wędlina wołowa)
    • 3 duże plastry szynki
    • 4 plastry sera żółtego
    • 1 filiżanka serra risotta lub innego wiejskiego twarogu
    • 20 dkg mrożony szpinak, blanszowany, dokładnie obsączony z soku
    • 6 posiekanych ząbków czosnku1 szklanka sera mozzarella
    • posiekany seler naciowy, natka pietruszki, bazylia – ilości wg uznania
    • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • Sos:

    • 2 szklanki sosu pomidorowego
    • 25 dkg obranych ze skóry, pokrojonych w paski pomidorów
    • 4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
    • 2 szklanki pokrojonych w paski pieczarek
    • 1 szklanka oliwy z oliwek
    • 1 pokrojona w piórka cebula
    • 1 pokrojona w paski papryka
    • natka pietruszki, bazylia, rozmaryn wg uznania
    • sól, pieprz

Schabik-pychotka

Składniki: 4 porcje schabu 3 cebule 50 dkg pieczarek 40 dkg żółtego ostrego sera 1 szklanka śmietany czosnek mąka natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Pieczarki pokrojone w niezbyt cienkie plastry przesmażyć z cebulka. Podprawić solą, śmietaną, drobno posiekanym czosnkiem .Zagęścić mąką. Schab panierować, usmażyć na smalcu. Przygotowany schab obłożyć krążkami surowej cebuli. Na cebulę położyć niezbyt…

Schab z oliwkami, cebulą i kalafiorem

Składniki: 1 kg schabu bez kości słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką 5 łyżek margaryny 2 cebule 2 ząbki czosnku 15 dag mąki 70 ml mleka 50 ml gęstej śmietany 2 białka 3 łyżki oleju olej słonecznikowy natka pietruszki sól, pieprz kalafior Sposób przygotowania: Oliwki posiekać. Cebulę zeszklić na margarynie (czosnku smażyć nie wolno),dodać dwie łyżki…

Kotlet prowansalski ze schabu

Składniki: 35 dag schabu 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany (kwaśnej) bułka tarta bazylia w proszku, tymianek, rozmaryn (lub gotowa przyprawa prowansalska) olej słonecznikowy sól, pieprz 5 dag sera żółtego Sposób przyrządzenia: Mięso umyć i pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem do mięsa i doprawić przyprawami: solą pieprzem i przyprawą prowansalską. Potem panierować kotlety…