Składniki: 1 kg schabu bez kości ( wystarczy mniej w zależności na ile osób) 10 dkg masła 2 jajka bułka tarta mąka smalec do smażenia 1 oscypek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ubić mięso, na środek ułożyć starty na tarce ser oscypek, zawinąć, spiąć wykałaczkami, obtoczyć w bułce i jajku. Smażyć na smalcu na patelni. Przepis…
Kategoria: Schab
Schab
Świąteczny schab słodko kwaśny
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg chudego karczku lub schabu 5 łyżek oleju lub olej i masło 10 suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wódki kilka krążków korzenia imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osuszyć, wetrzeć weń sól i pieprz, odstawić na minimum 2 godziny. Na dużej patelni rozgrzać olej,…
Kotlety schabowe
Kotlet schabowy z orientalnym sosem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:
-
- 50 dkg schabu bez kości
- 20 dkg białej kapusty
- 3 łyżki mąki
- ½ szklanki tartej bułki
- sok cytrynowy
- zielona pietruszka
- 1 jajko
- olej
- sól, pieprz
-
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki wódki
Sos:
Schab
Boczek lub schab wieprzowy ze śliwkami
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg chudego boczku 40 dkg suszonych śliwek bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym z pokrywą umieścić boczek, podlać wodą, dodać śliwki, przykryć. Piec w piekarniku przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni C i piec…
Schab
Schab z aromatycznym farszem
by Jolka • • 0 Comments
Składniki: 2,5 kg grubego schab bez kości 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 szklanki porwanych palcami listków szpinaku 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 2 posiekane ząbki czosnku1 jajko sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać…