Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z karku 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki oleju sól, pieprz, suszony majeranek Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Przygotować odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej. Na folii ułożyć mięso, nasmarować śmietaną wymieszaną z olejem, obsypać przyprawami, folię szczelnie zawinąć. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Pod…
Kategoria: Wieprzowina
Boczek
Boczek w morelowej glazurze pieczony
by Ramona Miszewska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg chudego boczku wieprzowego Glazura: ½ szklanki dżemu morelowego ¼ szklanki pikantnego keczupu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować w dużym rondlu bulion warzywny, przyprawić solą i pieprzem. Do wrzącego bulionu dodać mięso, gotować około 20 minut. Składniki glazury zmiksować. Tak przygotowaną glazurą dokładnie posmarować wyjęte z bulionu mięso. Piec w…
Szynka
Szynka wieprzowa w śliwkowej glazurze
by Marta Papiernik • • 0 Comments
Schab
Schab w cieście francuskim
by Urszula Kura • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg schabu bez kości 50 dkg mrożonego ciasta francuskiego 5 suszonych moreli 1 mała puszka pasztetu drobiowego 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim plastry mięsa. Morele posiekać w cieniutkie paseczki. Na rozłożonych plastrach ciasta…
Schab
Glazurowany, pieczony schab z kością
by Judyta Kobylarz • • 0 Comments
Składniki: 2 kg schabu środkowego z kością Glazura: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki pikantnego keczupu ½ szklanki suszonych moreli lub śliwek Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem przypraw, włożyć do niego w całości mięso, gotować 45 minut. Obgotowane mięso wyłożyć na półmisek. Przygotować glazurę. Wszystkie składniki glazury zmiksować. Mięso…