Składniki: 1 kg łopatki wołowej 500 g kości wołowych 1 cebula 2 pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por 150 g świeżego chrzanu kilka gałązek szczypiorku 8 ziaren pieprzu 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania: Cebule pokroić i opiec nad ogniem. Następnie kości, mięso oraz cebulę zalać 2 l osolonej…
Kategoria: Mięsa
Dziczyzna
Plemiennie z mięsem jelenia zapiekane z żurawinami
by Ela Drab • • 0 Comments
Ciasto: 1 2/3 szkl mąki 1 jajko 1/3 szkl. wody Nadzienie: 400 g mięsa jelenia 200 g surowej szynki 200 g tłuszczu 1 cebula łyżka masła sól pieprz 3 szkl. śmietany 2/3 szkl. żurawin Sposób wykonania: Składniki podane na ciasto dokładnie wyrobić ze sobą. Następnie szynkę oraz mięso posiekać po czym dodać do nich posiekaną…
Dziczyzna
Plemiennie z mięsem jelenia
by Ela Drab • • 0 Comments
Ciasto: 1 2/3 szkl mąki 1 jajko 1/3 szkl. wody Nadzienie: 400 g mięsa jelenia 200 g surowej szynki 200 g tłuszczu 1 cebula łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Składniki podane na ciasto dokładnie wyrobić ze sobą. Następnie szynkę oraz mięso posiekać po czym dodać do nich posiekaną cebulę oraz rozdrobniony tłuszcz. Całość dokładnie…
Wołowina
Aromatyczny gulasz węgierski
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki; 2 kg wołowiny bez kości 2kg cebuli Przyprawa węgierska 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka czerwonej papryki olej Sposób przyrządzenia: Cebulę pokroić w pół plastry, i lekko podrumienić , połączyć z wołowiną pokrojoną w kostkę przyprawić majerankiem, tymiankiem ,doprawić przyprawą węgierską do smaku, Podlać wodą dusić ok. 2-3 godz. Na koniec posypać…
Wieprzowina
Pieczony antrykot
by Teresa Żbikowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg antrykotu z kością 2 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oczyścić, po czym z kości żebrowej usunąć błony i mięso. Następnie całość oprószyć pieprzem i natrzeć oliwą i zarumienić z obu stron na suchej patelni. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec…