Składniki: 600 g cielęciny 1 jajko 3-4 łyżki startego suchego razowego chleba 2 łyżki mąki 4 łyżki sklarowanego masła ½ szkl. tartego chrzanu 1 cebula sok i starta skórka z 1 cytryny 1,5 szkl. gęstej śmietany sól Sposób wykonania: Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą a następnie obtoczyć w…
Kategoria: Mięsa
Wołowina
Polędwica wołowa z paseczkami warzyw
by Dorota Zawadka • • 0 Comments
Składniki: 400 g polędwicy 200 g różnych warzyw 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie obrumienić polędwicę po czym pokroić ją w 3cm paski. Następnie 2łyżki oliwy wymieszać z sokiem z cytryną, solą oraz pieprzem i do powstałej marynaty włożyć mięso, odstawić na 1 godz. W…
Baranina
Rumiane żeberka z jagnięciny
by Karolina Pliszka • • 0 Comments
Składniki: 600 g żeberek jagnięcych 2 jaja 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka mąka bułka tarta tłuszcz sól Sposób wykonania: Żeberka pokrajać na mniejsze kawałki po czym lekko rozbić i natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą. Następnie obtoczyć żeberka w mące, potem w roztrzepanym jajku wymieszanym z mlekiem oraz szczyptą soli a na sam koniec w…
Wołowina
Wołowina w marchewce
by Basia Osiak • • 0 Comments
Składniki: 400 g przedniej wołowiny wywar mięsny 100 g marchwi 0,2 l deserowego czerwonego wina 20 g przecieru pomidorowego 50 g wędzonej słoniny 1 łyżka smalcu 30 g mąki czerwona papryka w proszku 1 cebulka natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę po czym zarumienić na rozgrzanym smalcu, wrzucić mięso pokrojone w…
Wołowina
Medaliony w pietruszkowym sosie
by Wiktoria Jaszczuk • • 0 Comments
Składniki: 600 g cielęciny 300 g pieczarek ½ cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła 4 łyżki śmietany 60 g pietruszki ½ kieliszka białego wina wytrawnego sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić na 4 porcje, które oprószyć solą oraz pieprzem i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas zdjąć z patelni, wylać tłuszcz a wlać…