Składniki:
- 600 g cielęciny
- 1 jajko
- 3-4 łyżki startego suchego razowego chleba
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki sklarowanego masła
- ½ szkl. tartego chrzanu
- 1 cebula
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- 1,5 szkl. gęstej śmietany
- sól
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą a następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku a na koniec w startym chlebie.
Usmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła, wówczas przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Następnie na reszcie masła zeszklić posiekaną cebule, wówczas dodać chrzan, 1 łyżkę chleba, skórkę i sok z cytryny, przez chwilę trzymać na ogniu, wlać śmietanę i doprawić do smaku solą.
Powstałym sosem zalać kotlety, przykryć folią i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut.