Składniki:
- 2 1/3 kg żeberek wołowych
- ¼ szkl. sou Worcester
- ¼ szkl. czerwonego octu winnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szkl. cebuli
- 1 ¼ szkl. ketchupu
- ¾ szkl. wody
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Żeberka podzielić na mniejsze porcje po czym ułożyć je na brytfannie i postawić na ruszcie, przykryte folią aluminiową.
W między czasie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać ketchup, sos Worcester, brązowy cukier, ocet, cukier oraz sól, całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. I pozostawić na małym ogniu ok. 2min.
Następnie polać mięso powstałym sosem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i zapiec.
W połowę pieczenia jeszcze raz polać sosem.