Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Inne mięsa

Pasztet wielkanocny *

* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:

  • Mięso z 1 królika
  • Mięso gulaszowe z dzika – 0,7 kg
  • Wątróbka drobiowa – 0,3 kg
  • Cebula – 0,2 kg
  • Czosnek – 0,05 kg
  • Słonina – 0,3 kg
  • Jaja – 5 szt.
  • Czerstwa bułka – 0,15 kg
  • Śliwki suszone – 0,1 kg
  • Morele suszone – 0,1 kg
  • Figi suszone – 0,08 kg
  • Sól, pieprz
  • Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie

Pasztet z królika.

Skład:                                                                                                                               1 młody królik ok. 2 kg wagi (bez skory), 500 g łopatki wieprzowej bez kości, 550 g słoniny, 2 jaja, 15 g masła, 30 g orzechów pistacjowych, 30 g orzechów laskowych, 50 ml koniaku, 1 marchewka, 1 średnia cebula, 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 bouquet garni (gałązka…

Laulau – potrawa hawajska

Skład: ok.3/4 kg wieprzowiny (szynka) 2 łyżki soli morskiej 1/2kg solonej ryby maślanej lub łososia* 1/2kg liści luau* 12 liści ti* Sposób przyrządzenia: Mięso wieprzowe pokroić w sporą kostkę. Soloną rybę wymoczyć w wodzie przez około 3 godziny, odcedzić i starannie osuszyć. Umyć i osuszyć liście luau* albo szpinaku odcinając łodygi. Mięso posypać solą i…

Frykadelki w sosie grzybowym.

Skład: 40 g mielonego mięsa 8 cienkich plasterków wędzonego boczku garść suszonych grzybów musztarda pół bułki jajo łyżka masła 2-3 łyżki mąki tłuszcz do smażenia (u mnie zazwyczaj oliwa) pieprz i sól odrobina ziół prowansalskich(według uznania) Sposób przyrządzenia: Grzyby gotujemy. Z mięsa, namoczonej bułki, jaja, soli i pieprzu + zioła wyrabiamy masę, formujemy z mięsa…