Składniki:
- porcje królika
- masło do smażenia
- 15 dag chudego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka gotowej przyprawy myśliwskiej
- 1 szkl. białego wytrawnego wina ok.
- 2 łyzki gęstej śmietany
Składniki: • 40 dag polędwicy wołowej (może też być schab) • 4 cienkie parówki • 2 łyżki tłuszczu • musztarda, • mąka, • sól • pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na 4 plastry, zbić jak na kotlety. Płaty mięsa posmarować łagodną musztardą, na środku każdego położyć parówkę, zawinąć obtoczyć w mące i usmażyć. Zrumienione zrazy podlać…
Składniki dla 4 osób: 4 filety z mięsa strusiego po około 120 gram każdy 100 gram masła gałka muszkatołowa 10 gram szynki ze strusia kostka rosołowa sól pieprz białe wytrawne wino kieliszek brandy Sposób przyrządzenia: Przygotować sos rozpuszczając 80 gram masła w garnku, wyłożyć szynkę ze strusia pociętą we wstążeczki lub w kostkę, wlać 100…
Wyszperane w internecie.
Mięso strusi i emu jest czerwonym mięsem, które można jeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia – jest nie tylko smaczne i delikatne, ale nie powoduje tak zgubnych dla organizmu skutków, jak inne czerwone mięsa. Zawiera bowiem bardzo mało tłuszczu i cholesterolu, a większość tłuszczów, jakie się w nim znajdują to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazywane jest „odżywczą kopalnia złota”.
*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Smażony krokodyl (100 g): Filet z krokodyla – 500 g Białko – 1 szt. 25 g Mąka ziemniaczana lub kukurydziana – 20 g Olej – 200 g Przyprawy: sól, biały pieprz Ryż jaśminowy – 120 g lub Bakłażan grilowany – 50 g Owoc mango – 30 g Sos z pasty…