Skład:
- 40 g mielonego mięsa
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- garść suszonych grzybów
- musztarda
- pół bułki
- jajo
- łyżka masła
- 2-3 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia (u mnie zazwyczaj oliwa)
- pieprz i sól
- odrobina ziół prowansalskich(według uznania)
Sposób przyrządzenia:
Grzyby gotujemy. Z mięsa, namoczonej bułki, jaja, soli i pieprzu + zioła wyrabiamy masę, formujemy z mięsa placuszki grube na pół cm i około 10 cm średnicy, smarujemy musztardą. Na każdym kładziemy plasterek boczku, grzybek i zawijamy. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu,
(duszę w wodzie grzybowej z resztą grzybów).
2 comments for “Frykadelki w sosie grzybowym.”