Składniki:
- 1,4 kg przodków królika
- 30 dag tłustej wieprzowiny
- 10 dag słoniny
- 5 dag podrobów z królika
- 10 dag cebuli,
- 10 dag bułki,
- 2 jaja,
- 3 dag soli,
- 2 g pieprzu,
- 1 dag gałki muszkatołowej,
- 1 g ziela angielskiego,
- 0,5 g liści laurowych.
Sposób przyrządzenia:
Mięso z królika udusić w niedużej ilości wody, przestudzić obrać z kości. Wieprzowinę i słoninę pokroić w grubą kostkę, udusić razem z cebulą. Pod koniec duszenia dodać podroby z królika i poddusić razem. Do uduszonej wieprzowiny dodać mięso z królika. W wodzie namoczyć bułkę. Mięso wraz z bułką zemleć trzykrotnie, dodać jaja, przyprawy, wyrobić dokładnie na gładką masę pasztetową. Masę włożyć do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej plastrami słoniny. Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (150C). Wystudzić, wyłożyć, pociąć na grube plastry, wyłożyć na półmisek z innymi wędlinami. Podawać z chrzanem, ćwikła i ostrymi sosami.
2 comments for “Pasztet z królika”