Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dziczyzna

Kuropatwy duszone w czerwonej kapuście

Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 50 g masła główka czerwonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczka mąki sól sok z ½ cytryny ½  łyżeczki cukru 1szkl. czerwonego wytrawnego wina kawałek cynamonu 1-2 goździki szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas skropić winem i…

Łyska z wędzonym boczkiem

Składnik:
•    2 łyski
•    1 łyżka masła
•    200 g wędzonego boczku
•    1 łyżka tartego chrzanu
•    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•    1 jajko
•    1 łyżka śmietany
•    sól
•    pieprz
•    sok z cytryny
•    szczypta cukru
•    2 szkl. mleka
 

Bażant zapiekany z serem Weroniki P

Składniki: bażant serce i wątróbka z bażanta 150 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 1 szkl. gęstej śmietany 1 kieliszek wytrawnego wina 100 g startego żółtego sera 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bażanta podzielić na 4 porcje, które oprószyć solą i zarumienić na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć do…

Łyska w żurawinach

Składniki:
•    2 łyski
•    200 g słoniny
•    50 g masła
•    150 g żurawin
•    starta skórka i sok z cytryny
•    1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
•    ½ łyżki cukru
•    1 szkl. białego wytrawnego wina
•    sól
•    ½ cytryny