Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 50 g masła główka czerwonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczka mąki sól sok z ½ cytryny ½ łyżeczki cukru 1szkl. czerwonego wytrawnego wina kawałek cynamonu 1-2 goździki szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas skropić winem i…
Kategoria: Dziczyzna
Dziczyzna
Łyska z wędzonym boczkiem
by Podkomorza • • 0 Comments
Składnik:
• 2 łyski
• 1 łyżka masła
• 200 g wędzonego boczku
• 1 łyżka tartego chrzanu
• 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 jajko
• 1 łyżka śmietany
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• szczypta cukru
• 2 szkl. mleka
Dziczyzna
Bażant zapiekany z serem Weroniki P
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: bażant serce i wątróbka z bażanta 150 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 1 szkl. gęstej śmietany 1 kieliszek wytrawnego wina 100 g startego żółtego sera 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bażanta podzielić na 4 porcje, które oprószyć solą i zarumienić na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć do…
Dziczyzna
Łyska w żurawinach
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki:
• 2 łyski
• 200 g słoniny
• 50 g masła
• 150 g żurawin
• starta skórka i sok z cytryny
• 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
• ½ łyżki cukru
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• sól
• ½ cytryny