Składniki: 50 dag. mięsa dzika 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 15 dag. pieczarek 1 cebula cząber sok z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Mięso pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem…
Kategoria: Dziczyzna
Dziczyzna
Kuropatwy w sosie orzechowo miętowym
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 3 oczyszczone kuropatwy podzielone na połowy 2 łyżki oliwy 2 posiekane drobno cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka oczyszczonych orzechów włoskich 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody 8 listków świeżej mięty Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W odpowiednio dużej patelni lub niskim rondlu…
Dziczyzna
Kuropatwy pieczone w pergaminie po syberyjsku
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 2 kuropatwy boczek lub słonina wędzona roztopione masło odrobina skórki otartej z cytryny czosnek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kuropatwy podzielić na połowę, nasmarować masłem i zrumienić nad żarem ogniska, schłodzić. Natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Z boczku lub słoniny przygotować cienkie plastry i owinąć nimi każdą z…
Dziczyzna
Mięso sarny lub jelenia marynowane po syberyjsku
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa sarny lub jelenia 2 łyżki stołowe octowej esencji 2 – 3 cebule 1 główka czosnku 1 łyżka stołowa soli 1 łyżeczka do herbaty papryki Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, pokroić w plastry. Świeże mięso pokroić wzdłuż włókien na paski o długości około 5 cm Tak pokrojone mięso układać w szklanym…
Dziczyzna
Zając po syberyjsku z kociołka
by Tadeusz • • 0 Comments
Przepis ten i kilka innych, dostałem od repatrianta z Rosji który długie lata zarabiał na życie jako myśliwy na Syberii. Podaję tylko składniki, ich ilość zależy od Waszych upodobań. Do przygotowania tego dania niezbędny jest stalowy kociołek o grubych ściankach jeśli wieszamy go nad ogniskiem lub naczynie żeliwne, gliniane, ceramiczne jeśli gotujemy na żarze z ogniska. Dziwi Was pewnie duża ilość tłuszczu w potrawie, Syberia to trud i pot, a więc trzeba się kalorycznie odżywiać. W naszym klimacie oczywiście ilość tłuszczu można ograniczyć.
Składniki:
-
- 1 zając wraz z podrobami i krwią
- podgardle lub słonina wieprzowa
- ocet winny lub czerwone wino
- majeranek, gałka muszkatołowa
- czosnek
- sól, pieprz