Składniki: 1, 2 kg mięsa króliczego łyżka oliwy 30 dag masła 3 szalotki natka pietruszki łyżka mąki 2 kieliszki białego wina 30 dag świeżych grzybów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Sposób wykonania: Królika pokroić na duże kawałki, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie i maśle po czym posypać je posiekaną szalotką oraz natką pietruszki, pozostawić…
Kategoria: Dziczyzna
Dziczyzna
Dzika kaczka oblana sosem jałowcowym
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: • 1 kaczka • 10 dag słoniny • 5 dag masła • 25 ml koniaku • 1 szkl. białego wytrawnego wina • sok z cytryny • 1 łyżeczka jałowca • sól Sposób wykonania: Kaczkę oprószyć wewnątrz i zewnątrz solą i odstawić na 2-3 godz. Następnie obłożyć ją plasterkami słoniny, obwiązać nitką i przełożyć do…
Dziczyzna
Duszony królik w musztardowym sosie
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 1 królik 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka maki 1 cebula 2 goździki ½ liścia laurowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego królika podzielić na porcję które oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym przełożyć na patelnie z rozgrzanym olejem, zarumienić, wówczas dodać cebulę naszpikowana goździkami, tymianek…
Dziczyzna
Dzika kaczka w pomidorach z kawałkami jabłka
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: kaczka sól 100 g masła 100 g słoniny włoszczyzna 1 cebula 1 szkl. rosołu 2 goździki 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek jałowca 1 listek laurowy 3 pomidory 2 winne jabłka ½ szkl. białego wytrawnego wina szczypta cukru 1 łyżeczka mąki Sposób wykonania: Kaczkę gotować we wrzątku ok. 10 min po tym czasie odcedzić i…
Dziczyzna
Dzika kaczka w wiśniach
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: kaczka 100 g słoniny sól pieprz ćwierć łyżeczki tymianku 1 łyżka masła 300 g wiśni 1 łyżeczka mąki ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany Marynata: ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina ½ szkl. przegotowanej wody sok i starta skórka z ½ cytryny ćwierć łyżeczki tymianku ćwierć łyżeczki cukru 2-3 goździki kawałek cynamonu 1 mały listek laurowy…