Składniki: cielęcina z udźca kilkanaście ziaren jałowca Marynata: 1 szklanka octu winnego 3 łyżki białego wytrawnego wina ziarna pieprzu sól 3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, obsuszamy, nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso układamy w odpowiednim naczyniu. Zalewamy marynatą. Marynujemy 48 godzin kilkakrotnie obracając. Wyjmujemy mięso z marynaty, obsączamy. Formujemy zgrabną…
Kategoria: Cielęcina
Cielęcina
Pieczeń cielęca pychotka
by mariola • • 1 Comment
Składniki: comber cielęcy sok z cytryny masło oliwa ½ kg brukselki 1 cebula ziemniaki małe marchewki 1/ szklanki białego wina mąka szczypta majeranku szczypta estragonu czosnek liść laurowy ziele angielskie sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Na pieczeń wybieramy najdelikatniejszą część combra cielęcego od nerki po 5 żebro. Umytą i osuszoną cielęcinę skropić sokiem z cytryny,…
Cielęcina
Kotlet siekany cielęcy
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 50 dag cielęciny bez kości 1 czerstwa bułka kajzerka mleko 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć Mięso pokroic na plastry, dokładnie posiekać ostrym, dużym nożem. Dodać namoczoną bułkę, jajko, przyprawić, jeszcze raz przesiekać nożem aby składniki dobrze się połączyły i wymieszały. Ziemniaka obrać, pokroić w…
Cielęcina
Cielęcina w pomarańczowej galarecie
by Stu • • 0 Comments
Składniki: • 70 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny • 2,5 szklanki bulionu – może być z kostki • 2 pomarańcze • 1/2 strąka zielonej papryki • 1/2 strąka czerwonej papryki • 4 łyżeczki żelatyny • garść rodzynków • kilka gałązek natki pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy…
Cielęcina
Cielęcina z nerką
by Migdal • • 0 Comments
Składniki: • 1,5 kg nerkówki cielęcej wraz z nerką • 5 dag słoniny • 1 bułka czerstwa • mleko • 2 jaja • mała cebula • 1,7 dag tartej bułki • łyżka śmietany • sól Sposób przyrządzenia: Nerkę odkroić, wypłukać kilkakrotnie w wodzie, równocześnie wyciskając.Nerkę z tłuszczem udusić na patelni, a potem drobno posiekać. Bułkę…