Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Pieczona cielęcina

Składniki: cielęcina z udźca kilkanaście ziaren jałowca Marynata: 1 szklanka octu winnego 3 łyżki białego wytrawnego wina ziarna pieprzu sól 3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, obsuszamy, nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso układamy w odpowiednim naczyniu. Zalewamy marynatą. Marynujemy 48 godzin kilkakrotnie obracając. Wyjmujemy mięso z marynaty, obsączamy. Formujemy  zgrabną…

Pieczeń cielęca pychotka

Składniki: comber cielęcy sok z cytryny masło oliwa ½ kg brukselki 1 cebula ziemniaki małe marchewki 1/ szklanki białego wina mąka szczypta majeranku szczypta estragonu czosnek liść laurowy ziele angielskie sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Na pieczeń wybieramy najdelikatniejszą część combra cielęcego od nerki po 5 żebro. Umytą i osuszoną cielęcinę skropić sokiem z cytryny,…

Kotlet siekany cielęcy

Składniki: 50 dag cielęciny bez kości 1 czerstwa bułka kajzerka mleko 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć Mięso pokroic na plastry, dokładnie posiekać ostrym, dużym nożem. Dodać namoczoną bułkę, jajko, przyprawić, jeszcze raz przesiekać nożem aby składniki dobrze się połączyły i wymieszały. Ziemniaka obrać, pokroić w…

Cielęcina w pomarańczowej galarecie

Składniki: •  70 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny •  2,5 szklanki bulionu – może być z kostki •  2 pomarańcze •  1/2 strąka zielonej papryki •  1/2 strąka czerwonej papryki •  4 łyżeczki żelatyny •  garść rodzynków •  kilka gałązek natki pietruszki •  sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy…

Cielęcina z nerką

Składniki: •  1,5 kg nerkówki cielęcej wraz z nerką •  5 dag słoniny •  1 bułka czerstwa •  mleko •  2 jaja •  mała cebula •  1,7 dag tartej bułki •  łyżka śmietany •  sól Sposób przyrządzenia: Nerkę odkroić, wypłukać kilkakrotnie w wodzie, równocześnie wyciskając.Nerkę z tłuszczem udusić na patelni, a potem drobno posiekać. Bułkę…