Składniki: kotlety cielęce puszka zielonego groszku 50 g wędzonego boczku oliwa masło mąka tymianek, czosnek (wg uznania) łyżka przecieru pomidorowego mała cebula sól, pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki Sposób przygotowania: Rozbij młotkiem do mięsa kotlety z cielęciny. Oprósz każdy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzej na dużej patelni oliwę i smaż na ostrym ogniu. Kiedy cielęcina…
Kategoria: Cielęcina
Cielęcina
Zraziki cielęce zawijane
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny z udźca duża cebula 2 ząbki czosnku tłuszczo smażenia 2 łyżki ostrej musztardy pieprz, sól, Sposób przyrządzenia: Z mięsa cielęcego umytego i osuszonego wykroić cienkie zrazy, Pozostałe ścinki mięsa zemleć w maszynce wraz z zeszkloną na tłuszczu cebulą i czosnkiem. Do masy wlać 2-3 łyżki wody i dokładnie wyrobić farsz. Zrazy…
Cielęcina
Pulpety z sosem koperkowym*
by Myszka • • 0 Comments
Składniki: 30 dag mielonej cielęciny połowa czerstwej bułeczki posiekana natka pietruszki 1 jajko sól i pieprz 1 łyżka mąki 2łyżki śmietany słodkiej posiekany koperek Sposób przyrządzenia: Mięso połączyć z namoczoną i odciśniętą bułką,wyrobić .Dodać natkę ,jajko,przyprawić do smaku i ugotować. Przygotować sos:1 szkl wody zagotować z 1 łyżeczką masła dodać mąką wymieszaną ze śmietanką ,zagotować…
Cielęcina
Eskalopki „Pont-Marie”
by Myszka • • 1 Comment
Składniki: 50 dag cielęciny bez kości po 5 plasterków szynki i żółtego sera 1 łyżka majonezu 1 jajko 1 łyżka wody posiekana natka pietruszki sól tarta bułka do panierowania Sposób przyrządzenia: Cielęcinę umyć,osuszyć,pokroić w poprzek włókienna 5 plastrów,rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą,posmarować majonezem.Na każdy położyćpo plastrze szynkii żółtego sera.Zawinąć jak roladkę. Każdą porcję moczyć w jajku…
Cielęcina
Ragout z cielęciny
by marek • • 0 Comments
Z francuskiego ciasta zrobić rant, a na wierzch na przykrycie i ubranie zrobić drobne ósemki. Kawałek pozostałej pieczeni cielęcej pokrajać w kostkę, ugotować pół główki cielęcej, ze skórką, tak samo ozorek i móżdżek i pokrajać w paski. Osobno ugotować na wiosnę trochę pokrajanych szparagów, jeśli w innej porze to kalafior podzielony na cząstki i kilka…