Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Cielęcina po mediolańsku*

Składniki: 4 kotlety cielęce 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek bułki tartej łyżka mąki szczypta gałki muszkatołowej pół cytryny sól, pieprz 4 łyżki sklarowanego masła do smażenia. Sposób przyrządzenia: Umyte mięso rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem i skórką otartą z połowy wyszorowanej cytryny. Jajko ubić z łyżeczką soku z cytryny, gałką muszkatołową…

Cielęcina po bretońsku*

Składniki: 60 dag cielęciny bez kości/4 plastry/ szklanka bulionu 2 żółtka szklanka sosu beszamelowego sok z polowy cytryny szczypta cukru sklarowane masło do smażenia. Sposób przyrządzenia: Mięso lekko zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny ,posolić i usmażyć na sklarowanym maśle. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać bulion, zagotować, zaciągnąć rozkłóconymi żółtkami.…

Blok cielęcy z kolorowym farszem

Składniki: 1 kg mielonego mięsa cielęcego 2 obrane, drobno pokrojone cebule 2 łyżki posiekanego czosnku 1 łyżka oliwy 2 szklanki tartej bułki 2 lub 3 jajka 6 łyżek keczupu 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki soli 1.2 łyżeczki mielonego pieprzu posiekana bazylia i tymianek, do smaku Farsz: 1 duża, czerwona papryka 1 łyżka oliwy 10 dkg…

Praski sznycel cielęcy

Składniki: 50 dkg cielęciny bez kości 10 dkg słoniny 1 jajko ½ szklanki mleka 2 łyżki groszku konserwowego 10 dkg pokrojonej w kostkę szynki ½ szklanki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z mleka mąki i jajka przygotować ciasto, dodać szynkę i groszek, dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na porcje, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, odstawić…

Cielęcina duszona z podgrzybkami

Składniki: 50 dkg cielęciny bez kości 30 dkg świeżych podgrzybków lub pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 szklanka śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w paski. W rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso, dodać cebulkę, przez minutę…