Składniki:
- 4 kotlety cielęce
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżka mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół cytryny
- sól, pieprz
- 4 łyżki sklarowanego masła do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem i skórką otartą z połowy wyszorowanej cytryny. Jajko ubić z łyżeczką soku z cytryny, gałką muszkatołową i solą. Sznycle obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smażyć 5 minut z każdej strony na sklarowanym rozgrzanym maśle. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i mieszanką warzyw z patelni.
Przepisy nadesłane na konkurs "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta". Marzena Gad