Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina po mediolańsku*

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżka mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki sklarowanego masła do smażenia.


Sposób przyrządzenia:

Umyte mięso rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem i skórką otartą z połowy wyszorowanej cytryny. Jajko ubić z łyżeczką soku z cytryny, gałką muszkatołową i solą. Sznycle obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smażyć 5 minut z każdej strony na sklarowanym rozgrzanym maśle. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i mieszanką warzyw z patelni.
Przepisy nadesłane na konkurs "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta". Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *