Składniki:
- 60 dag cielęciny bez kości/4 plastry/
- szklanka bulionu
- 2 żółtka
- szklanka sosu beszamelowego
- sok z polowy cytryny
- szczypta cukru
- sklarowane masło do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Mięso lekko zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny ,posolić i usmażyć na sklarowanym maśle. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać bulion, zagotować, zaciągnąć rozkłóconymi żółtkami. Dodać sos beszamelowy, wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru. Zalać sznycle sosem z patelni i zapiec w tem.190 stopni. Podawać ze szparagami lub fasolką szparagową i surówką z pomidorów i sałaty lodowej.
Przepisy nadesłane na konkurs "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta". Marzena Gad