Składniki: 50 dkg udźca cielęcego 30 dkg konserwowanego ananasa ½ szklanki soku z jabłek 2 łyżki sosu sojowego 1 marchewka 1 papryka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, paprykę oczyścić. Marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w pierścienie. Ananasy drobno pokroić, połączyć z sokiem jabłkowym i sosem sojowym. Na odrobinie oleju podsmażyć…
Kategoria: Cielęcina
Cielęcina
Zawijasy z cielęciny z szałwią
by Julia Kosik • • 0 Comments
Składniki: 60 dag mięsa cielęcego 25 dag szynki w plastrach 20 dag żółtego sera 7 dag masła 2 łyżki szałwii sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w cienkie plastry, które lekko zbić tłuczkiem. Następnie oprószyć je solą i posypać szałwią. Na każdym plasterku mięsa położyć plasterek sera oraz szynki. Zawinąć w rulony, które spiąć wykałaczką.…
Cielęcina
Wątróbka pieczona z owocami
by Tomek • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 2 kwaśne jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób wykonania: Śliwki namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Jabłka podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieścić…
Cielęcina
Eskalopki cielęce z cytryną
by Malwina Krystek • • 0 Comments
Składniki: 4 filety cielęce 70 g mąki 1 łyżka oliwy 25 g masła starta skórka i sok z 1 cytryny ¾ szkl. wytrawnego białego wina ¾ szkl. bulionu 2 łyżki kaparów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Filety lekko stłuc tłuczkiem po czym obtoczyć je w mace wymieszanej z przyprawami. Obsmażyć je na rozgrzanej…
Cielęcina
Goleń cielęca w białym winie
by Ola Korus • • 0 Comments
Składniki: 4 kawałki goleni cielęcej 150 g mąki 8 łyżek oliwy 25 g masła 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 gałązki rozmarynu 1 szkl. wytrawnego białego wina 400 g pomidorów 1 szkl. bulionu wołowego Sposób wykonania: Mięso oprószyć mąką po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas…