Składniki: główka białej kapusty 2 cebule kawałek słoniny 50 dag ziemniaków kilka łyżek mąki pszennej sól Sposób wykonania: Poszatkowaną kapustę zalać osoloną woda i ugotować do miękkości. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej słoninę po czym przełożyć do miękkiej i odcedzonej kapusty. Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać powstały sok. Dodać mąkę…
Kategoria: Kluski
Kluski
Kluchy gotowane na parze
by Danuta Jędrzejak • • 0 Comments
Składniki: 50 dag mąki pszennej 3 dag drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki oraz mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze masło…
Kluski
Kluchy na parze
by Wanda Biskupska • • 0 Comments
Składniki: 50 dag mąki pszennej 2 jajka 0, 25l mleka 5 dag drożdży łyżka cukru łyżka masła sól Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z cukrem po czym rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać wówczas mąkę. Całość wymieszać aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, odstawić na bok. Pozostałą mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami po czym dodać drożdżowy…
Kluski
Kluski francuskie Michała
by Michał Janczewski • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki mąki 2 jajka 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z żółtkami, natomiast białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie na żółtka nakładać piane, posypując mąką, delikatnie wymieszać i kłaść ma osolony wrzątek. Gotować około 2 minut, aż kluski wypłyną na wierzch.