Składniki: 3 jajka 100 ml śmietany 12% sól masło Sposób wykonania: Jajka ubić z dodatkiem śmietany oraz soli. Powstałą masę przelać do foremki wysmarowanej masłem. Wstawić miseczkę do garnka wrząca wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie masę wyjąć i pokroić w kostkę.
Kategoria: Kluski
Kluski
Kluski lane Michała
by Michał Janczewski • • 0 Comments
Kluski
Kluski z mąki gryczanej
by Milena Nowak • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek śmietany 6 łyżek masła 1 szkl. maki gryczanej 3 jajka sól ½ szkl. bułki tartej Sposób wykonania: Śmietanę zagotować z dodatkiem masła, wówczas dodać szklankę mąki gryczanej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia, wówczas wbić jaka i doprawić do smaku solą. Nakładać kluseczki łyżką na osolony wrzątek i ugotować. W między…
Kluski
Kluski migdałowe
by Jola Poseł • • 0 Comments
Kluski
Kluski z żółtym serem
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 35 dag mąki 1 łyżeczka soli szczypta tartej gałki muszkatołowej 4 jajka 1 szkl. ciepłej wody 2 cebule 2 łyżki masła pęczek szczypiorku 20 dag żółtego sera Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka, wlać ciepłą wodę oraz dodać sól i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. W między czasie posiekaną…