Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pieczarki

Pieczarki z orzechami

Składniki: 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 750 g pieczarek sól pieprz 150 g orzeszków piniowych 100 g migdałów 1 łyżka posiekanej mięty Sposób wykonania: Posiekany czosnek i pokrojone ziemniaki obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Po ok. 5 minutach dodać grubo pokrojone pieczarki. Całość wymieszać i doprawić so smaku solą oraz pieprzem. Pozostawić na…

Nadziewane pieczarki eweliny

Składniki:
• pieczarki całe duże 6 sztuk
• szynka wędzona 2 plasterki
• ser żółty Gouda 2 plastry
• jajko na twardo ugotowane 1 sztuka
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• pieprz ziołowy do smaku
• sól ziołowa do smaku

Sposób przyrządzenia:

Z pieczarek wycinamy trzonki i drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Wrzucamy drobno pokrojona wędlinę. Chwile smażymy i przekładamy do miseczki.  Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski. Wrzucamy ugotowane żółtko i posiekane białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do kapeluszy z pieczarek i na papierze do pieczenia zapiekamy w 220’C około 15 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Pieczarki masala

Wymyśliłam je na imprezę bo za dużo miałam pieczarek a efekt mnie zaskoczył i gości też.

Składniki:
• pieczarki 40 dkg
• koperek 2 łyżki
• garam masala 1 łyżeczka
• sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Pieczarki po umyciu pokroić w większe kawałki, wrzucić na patelnię dodać koperek i garam marsalę. Lekko doprawić, smażymy około 5-10 minut i podajemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.

Pieczarki douszne z warzywami

Składniki: 40 dag pieczarek 1 cebula 2 pomidory 1 marchewka 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 100 ml białego wytrawnego wina ½ selera 1 liść laurowy kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę, marchewkę oraz seler drobno pokroić po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i obsmażyć, wówczas…