Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Salceson z grzybów z jajkiem

Składniki: 25 dag grzybów 2 cebule 5 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 10 dag wędzonego boczku ½ łyżeczki kminku tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania:  Oczyszczone grzyby zalać wodą i kilka minut pogotować. W między czasie przesmażyć posiekaną cebulkę. Następnie grzyby pokroić i dodać do cebulki razem z boczkiem i 5 ugotowanymi jajkami. Całość…

Świeże grzyby ze śmietaną

Składniki: 25 dag świeżych grzybów 2 cebule 1 szkl. kwaśnej śmietany natka pietruszki olej sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je w plastry. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać do niej grzyby. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wówczas wlać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku…

Grzyby w śmietanie Anny

Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka siekanego pora 2 łyżeczki mąki 350 g różnych grzybów ¾ szkl. tłustej śmietany 1/4szkl. madery ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucić pora i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie posypać go mąką. Dokładnie mieszając dodać…

Kotlety z borowików

Składniki: 600 g grzybów 1 ½ szkl. śmietanki łyżka masła 4 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 6 kilek 2 cebule pieczone tarta bułka 2 łyżki masła Sposób wykonania: Borowiki sparzyć wrzątkiem po czym drobno posiekać. Następnie dodać do nich jajko, śmietankę, gałkę muszkatołową , pokrojone cebulę i kilki oraz tarta bułkę. Całość dokładnie wymieszać, jeśli…

Grzyby smażone

Składniki: 600 g obranych grzybów: borowiki, koźlarze 1 łyżka mąki 6 łyżek masła  1/3 szkl. śmietany sól pieprz natka pietruszki koperek Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie obtoczyć je w mące i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Smażyć, aż staną się miękkie, po czym wlać śmietanę i dodać…