Składniki:
- 15 dużych pieczarek
- 10 dkg tartego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Składniki: 700 g pieczarek 7 łyżek masła 1 cebula sól pieprz 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Z pieczarek odciąć nóżki, które zemleć w maszynce a potem przesmażyć na 4 łyżkach rozgrzanego masła. W trakcie duszenia wrzucić posiekaną cebulę i trzymać na ogniu, aż cały puszczony sok wyparuje. Doprawić do smaku solą…
Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mleka 2 jabłka 1 łyżka cukru szczypta soli szczypta cynamonu 2 dag masła Sposób wykonania: Do mleka dodać mąkę, żółtka oraz szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną piane, delikatnie połączyć. Następnie obrane banany i jabłka pokroić w plasterki, które…
Rozpoczął się okres wysypu grzybów, okres grzybobrania, który jak każdego roku zbiera śmiertelne żniwo. Jak podają media najczęstszą przyczyną zatruć bywa mylony z czubajką kanią muchomor sromotnikowi.
Generalna rada dla początkujących grzybiarzy jest taka, nie zbierać grzybów blaszkowatych. Jeśli nie masz pewności, co do gatunku grzyba nie zabieraj go do domu.
Jednym grzybem nie nakarmisz rodziny, a możesz doprowadzić do zatruć, które w przypadku muchomora sromotnikowego są zazwyczaj śmiertelnie. Poniżej zamieszczamy informacje charakteryzujące obydwa gatunki.