Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Potrawka z pieczarek i parówek

Składniki: 40 dag pieczarek 12 parówek cebula ½ strąka papryki 4 łyżki sosu do spaghetti 2 łyżki przecieru kostka rosołowa vegeta olej sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki oraz cebulę pokroić po czym przesmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie parówki pokroić w plasterki a paprykę w kostkę i gotować razem około 15 minut…

Grzyby w sosie serowym

Składniki: 50 dkg pieczarek lub grzybów leśnych 2 łyżki oleju 1 cebula 15 dkg sera topionego (Złoty Ementaler) 2/3 szklanki gęstego jogurtu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać oczyszczone, pokrojone w plastry kapelusze grzybów, smażyć 5 minut. Dodać pokrojony na kawałki ser, wlać…

Pieczarki z patelni z orzechami

Składniki: 50 dkg pieczarek ¾ szklanki posiekanych orzechów nerkowca lub włoskich 1 cebula 3 łyżki masła natka pietruszki sól, pieprz, sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzania: Grzyby oczyścić i wraz z trzonami pokroić w grube plastry.  Na patelni rozgrzać masło, dodać orzechy i cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać pieczarki i dusić do momentu aż odparuje…

Borowiki lub podgrzybki w sosie chrzanowym

Składniki: 80 dkg zdrowych, średniej wielkości grzybów 6 ugotowanych na twardo jajek 2/3 szklanki śmietany 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżeczka cukru sól, biały pieprz sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, ewentualnie pokroić. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, dodać grzyby, gotować około 10 minut. W międzyczasie obrać jajka, oddzielić żółtka. Śmietanę…