Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Podgrzybki w cieście piwnym

Składniki: 20 niedużych borowików lub podgrzybków 3 listki laurowe koperek 10 ziaren pieprzu 1 szklanka oleju Ciasto: 1/2 szklanki piwa 2 jajka 25 dag mąki 1 łyżka roztopionego masła sól Sposób przyrządzenia: Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z…

Makaron conchigliette z grzybami

Składniki: 25 dkg makaronu Sos: ½ kg grzybów leśnych 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki sherry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić wg upodobań. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić ja nie rumieniąc. Po kilku minutach…

Koperty grzybowe

  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dkg drożdży 4 jajka 30 dkg margaryny 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz: 50 dkg grzybów 3-4 cebule 5 dkg margaryny przyprawy Sposób przyrządzenia: Przygotuj roztwór drożdżowy z mleka, drożdży, z części mąki i cukru. Resztę mąki przesiej, dodaj margarynę, jaja (jedno białko zostaw…

Kanie w jajku

Składniki: 4-5 dużych kani dwa jajka pieprz, sól do smaku bułka tarta lub pogniecione płatki kukurydziane trzy-cztery łyżki dobrego oleju lub oliwy Sposób Przyrządzenia: Tylko wytrawny grzybiarz będzie wiedział na 100%, że zebrał dorodne kanie na suchym gruncie, a nie muchomory sromotnikowe. Chyba, że zamierzacie podjąć tym daniem teściową to możecie być ignorantami w kwestii…

5 x trufle

Trufle fascynowały ludzi przez tysiące lat.  Ich atrakcją jest uwodzący smak i aromat, którego nie da się zapomnieć.  Smak i aromat komercjalnie zebranych trufli jest tak silny, że są one używane tylko jako przyprawy, a nie jako oddzielne dania.  Truflom przypisywano nawet magiczne siły i właściwości.  Zbierane są przynajmniej od 3600 lat. Rosną pod ziemią,…