Składniki: 4 kolby kukurydzy 1/3 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Zaczynamy od przygotowania kolb kukurydzy. Z każdej kolby ostrożnie odchylić liście pokrywowe do tyłu, związać ich końce nitką w ten sposób aby stanowiły niejako przedłużenie kolby. Zmiksować oliwę, czosnek i przyprawy. Odsłonięte i oczyszczone z włókien owocnie umyć i osuszyć, natrzeć…
Kategoria: Grill
Grill
Warzywa po włosku z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 4 średnie ziemniaki 8 plastrów szynki 10 dkg sera koziego pokrojonego w słupki 3 łyżki oliwy 2 kolorowe papryki pokrojone na połowę 8 szparagów 2 małe cukinie pokrojone wzdłuż na plastry 1 bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry 12 średnich pieczarek (kapelusze) Marynata: 1 zmiażdżony ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2…
Marynaty na grilla
Marynowane warzywa z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: zestaw ulubionych warzyw (cebula dymka wraz z piórami, szparagi, papryka, czerwona cebula, pomidory koktajlowe itp.) Marynata: 4 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka posiekanego oregano ½ szklanki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu Wochester 2/3 szklanki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokroić warzywa na mniejsze kawałki,…
Mieszanki do grilla
Mieszanka jarzyn i grzybów z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki bulionu z kostki 1 łyżeczka posiekanych ulubionych ziół ½ łyżeczki pieprzu 1 grubo pokrojona czerwona cebula 2 duże kolorowe papryki pokrojone w grube paski 1 cukinia pokrojona w grube plastry 10 dużych pieczarek (kapelusze) sól Sposób przyrządzenia: Wymieszać bulion z ziołami i pieprzem. Za pomocą pędzelka nanieść mieszankę na jarzyny i pieczarki…
Grill
Żeberka po kreolsku z grilla
by Roman • • 0 Comments

Składniki:
- grube żeberka wieprzowe
Marynata:
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka ulubionych ziół
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego drobno selera naciowego
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka mielonej gorczycy
