Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 8 plastrów szynki
- 10 dkg sera koziego pokrojonego w słupki
- 3 łyżki oliwy
- 2 kolorowe papryki pokrojone na połowę
- 8 szparagów
- 2 małe cukinie pokrojone wzdłuż na plastry
- 1 bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry
- 12 średnich pieczarek (kapelusze)
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ugotować na pół miękko, odcedzić, przelać zimną wodą. Plastry bakłażana posolić i pozwolić aby powstały sok obciekł. Zmiksować składniki marynaty. Zamarynować warzywa na około 1 godzinę, obsączyć z marynaty. W każdy plaster szynki zawijamy szparaga i kawałek sera, spinamy wykałaczkami. Paprykę układamy na grillu skórką w dół i opiekamy chwilę, obieramy ze skóry. Wszystkie składniki układamy na tackach do grillowania i pieczemy przez 15 minut odwracając kilkakrotnie.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz